MML3518-740x494.jpg

Kula od pijeska

Poznati je rabin jednom rekao da su ga djeca na plaži naučila važnu životnu lekciju. Gledao je djecu koja su na obali zidala kulu od pijeska. Kada su završili zamišljenu kulu za koju su potrošili puno vremena i strpljenja, došao je val i u trenu ju je izravnao sa zemljom. Očekivao sam, reče, suze i bijes. Međutim, djeca su sjela, primila se za ruke i počela se smijati. Malo zatim, započela su graditi novu kulu.
Sve stvari u našem životu, koje stvaramo dugo vremena i s mnogo energije, stvorene su u pijesku. Trajni su samo naši odnosi s ljudima. Prije ili kasnije doći će val i odnijeti ono što smo sagradili s tolikim trudom. Kada se to dogodi, moći će se smijati samo oni koji se budu imali s kime držati za ruke.

Spasovo - Gospodinovo uzašašćeicona-ascensione.jpg

 

 

Spasovo - Gospodinovo uzašašće

Krist se nije jednostavno vratio u nebo. On je kod Oca kao Utjelovljeni (Učovječeni) i Raspeti, kao naš svećenik i zagovornik. Naša ljudska narav uzeta je u veliki životni pokret trojedinog Boga: od Oca k Sinu, od Sina k Ocu, u žaru Duha
Svetoga.
Krist nije jednostavno otišao sa zemlje. Ostaje prisutan u svojoj Crkvi i po njoj u svijetu, za svijet. Zajednica znade da je on prisutan u njoj: On Gospodin, Kyrios kojemu kliče: Kyrie, eleison, Gospodine, smiluj se.

Luka u svojem evanđelju izvještava što je Isus činio i učio. U Djelima apostolskim opisuje postanak Crkve. Dani između uskrsa i uzašašća s razgovorima o kraljevstvu Božjem posljednja je priprava učenika za njihov zadatak njihovo poslanje. Tada Isus odlazi od njih u skrivenu slavu Božju. Njegove posljednje riječi bile su ujedno  obećanje i zadatak. Apostoli trebaju Isusovu poruku nositi po cijelom svijetu. Slanje Duha na Pedesetnicu dat će im snagu za izvršenje ovog zadatka. Do Gospodinova povratka Crkva će stalno biti misionarska Crkva. Ona je i prostor, gdje je Krist prisutan u svijetu, ona je pojavni oblik Krista u svijetu. Isusov odlazak  nije uzrok žalosti nego radosti zbog trajne blizine proslavljenog Gospodina

 

.................

2 IMG 0921

 

IMG 1007

U jasle ga stavljaše.
Majka mu se klanjaše,
Ter ga slatko ljubljaše
Sveta Djeva Marija.

Prijajva