Do moga umirovljenja vodio sam stranicu: zupa-medulin. com. Već sam ranije molio Ivicu Šurana, kao informatičku podršku, da mi napravi drugu stranicu kad više ne budem župnik. Nisam znao kada će to biti. Župnu stranicu sam započeo još u prosincu 2007. godine. Učio sam, vježbao, naučio i zaboravljao, ali ustrajao. Mnogi su je posjećivali, osobito gradivo za nedjeljne i blagdanske misli za propovijedi. I drugo. Npr. iz života i povijesti župe…

I bilo je posla za Ivicu, tako da sam mu dosađivao. Nešto je i on morao "naučiti", otkriti, kako jednostavnije doći do rezultata. Govorio sam: Ako radimo, moramo dobro raditi. Dobro prema mogućnostima!

Tada sam već mislio i na novi naslov. U glavi se javljala riječ iz Rimskog kanona, današnje Prve euharistijske molitve. Nekad je bila jedina. Pojam: Communicantes ima veze s komuniciranjem. U njemu se krije komunikacija. Radi se o sredstvima komunikacije.

U kanovu glasi: Communicantes, et memoriam venerantes, in primis gloriosae semper Virginis Mariae… et omnium sanctorum tuorum. U hrvatskom misalu stoji: U zajedništvu s cijelom Crkvom, ponajprije slaveći spomen slavne vazda Djevice Marije… i svih svetih tvojih. Tako prevode i na drugim jezicima.

Na misi smo u zajedništvu, stvaramo zajedništvo kao zajednica koja slavi. Zajedništvo u širem smislu, s Bogom, i, kako gore stoji, s Blaženom Djevicom Marijom i svim svetima.
U vjerovanju kažemo: općinstvo svetih.
I spominjemo se (memoria) ne samo onih nabrojenih, nego i "živih i mrtvih", onih koji su nam dragi. Memoriraju se događaji, osobe, i mnoge potrebne i suvišne stvari.
Teološki bi se moglo još dalje tumačiti. Naše se spoznaje obogaćuju i na druge načine i u drugim zgodama. Na komunikacijskim sredstvima, …., stvara se "virtualno" zajedništvo. Nekad nas približava jedne drugima, drugi puta nas udaljuje. Virtualna je ljubav jako oskudna, da spomenemo samo to. Sve može služiti i dobrome i zlu. Neka i ova stranica bude na dobro.

Ante Močibob

 

Prijajva