Events Calendar

11. travnja

11. travnja

 

Ponedjeljak / V. tjedan      

Perikopa o ženi preljubnici, koju više najstarijih kodeksa ne donosi, zorno opisuje Isusovo ponašanje. Započinje s Isusom koji uči u Hramu. Uto dođoše drugi učitelji, pismoznanci i farizeji. Nastupaju u ime Zakona: „U Zakonu nam je Mojsije naredio takve (tj. preljubnike) kamenovati." Za njih je Mojsije stvarno bio nenadmašivi učitelj; nije li mu Bog dao ploče zakona? Zadaća pismoznanaca bila je da ponavljaju i tumače Mojsijeve propise.
Predstavivši se tako, obraćaju se Isusu. Već se svojim pitanjem svrstavaju: „A ti što kažeš?" Smatraju da je Isus skrenuo s puta, da ne poštuje Zakon kao i oni. Zakon je jasan, i zamka također. Hoće li se Isus usuditi reći nešto protiv Zakona? Napokon, sudbina žene ne zanima ih mnogo. Šteta, ali je normalno za one koji gledaju očima zakona. Zanima ih naprotiv što će Isus reći. Hoće li upasti u zamku.
Često se pitalo što je Isus mogao pisati po zemlji. Prema jednoj staroj predaji, koja seže do svetog Jeronima u 5. stoljeću, Isus je pisao grijehe optužitelja. Ima i drugih mišljenja. Najjednostavnije: Isus nije pisao ništa suvislo, čekao je da intervenira u najpogodniji čas. Ovdje bismo se mogli – ako je dopušteno – prepustiti igri simbola i maštanja. Ovi grafiti na zemlji ne protive li se slovima na pergameni gdje pismoznanci čitaju Zakon? Ova slova pisana tintom ostaju od pokoljenja do pokoljenja, skoro zauvijek, spremna da u danom slučaju posluže. Oboružani ovim pismenima pismoznanci se dižu i sude. Isus nije pisao, on je uglavnom propovijedao. To jedini put da se spominje kako piše neke znakove. Oni neće ostati: kakva noga, malo vjetra, i nema ih više.
Samo jedna stvar ostaje: grijeh zapisan u srcu. Svatko ga nosi u sebi, pa i pismoznanci, ali nitko ga ne spominje kad treba suditi, posebno ne pismoznanci. Ostavljajući Zakon po strani Isus se obraća srcu: je li srce i jednoga čovjeka, među optužiteljima, tako čisto da ima pravo suditi? Svi odlaze, počevši od najstarijih. Ostaju licem u lice preljubnica i čovjek bez grijeha. On ima uvjete koje je tražio da bi netko smio baciti kamen. Ali za tog čovjeka grijesi, ako su učinjeni, tu su zato da bi se mogli oprostiti, a grješnici su kandidati da postanu sveti: „Ja te ne osuđujem. Idi i ne griješi više!"

Spomen svetih 11. travnja
Sv. Gemma (Đema) Galgani
Sv. Stanislav, biskup i mučenik
Sv. Rajner, eremit

11. travnja 1514. u Rimu umro talijanski graditelj i slikar Donato Bramante.
11. travnja 1963. papa Ivan XXIII. objavio encikliku Pacem in terris. Prvi put se papa ne obraća samo katolicima, nego i svim ljudima dobre volje

Prijajva