Events Calendar

Sv. Blaž

 

Srijeda 4. Tjedna

 

Srijeda 4. Tjedna

Mk 6,1-6

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Isus dođe u svoj zavičaj. A doprate ga njegovi učenici. I kada dođe subota, poče učiti u sinagogi. I mnogi što su ga slušali preneraženi govorahu: »Odakle to ovome? Kakva li mu je mudrost dana? I kakva se to silna djela događaju po njegovim rukama? Nije li ovo drvodjelja, sin Marijin, i brat Jakovljev, i Josipov, i Judin, i Šimunov? I nisu li mu sestre ovdje među nama?« I sablažnjavahu se o njega.

A Isus im govoraše: »Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i među rodbinom i u svom domu.«

I ne mogaše ondje učiniti ni jedno čudo, osim što ozdravi nekoliko nemoćnika stavivši ruke na njih. I čudio se njihovoj nevjeri.

Riječ, vječna Božja Riječ, „zauzima se za potomstvo Abrahamovo; i stoga je trebalo da u svemu postane braći sličan“ (Heb 2,16-17) i da uzme tijelo nama slično. Baš je stoga Marija potrebna da uzme u njoj tijelo i da ga prikaže za nas kao da je njezino… Gabriel joj je to navijestio izabranim riječima. Nije, banalno, rekao: „Onaj koji će se u  tebi roditi“; rekao je: „Ona koji će se od tebe roditi.“ Sve se ovo dogodilo da Riječ, uzimajući našu narav i prikazujući je za žrtvu, postane sasvim njegova. Htio je potom zaodjenuti nas svojom vlastitom božanskom naravi, pa je stoga Pavao mogao reći: „Ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost“ (1 Kor 15,53). To nije bilo samo simulirano, kako tvrde neki heretici: nikad u životu! Spasitelj je uistinu postao čovjek, i čovjekovo spasenje sasvim izvire iz toga… Naše spasenje nije prividno, nije samo za tijelo, nego za čitavog čovjeka. Ono što je došlo od Marije  po naravi je čovjek, prema Pismima, i Gospodinovo je tijelo bilo pravo tijelo; da, pravo tijelo, bilo je naime identično našemu, jer je Marija naša sestra, i jer mi svi potječemo od Adama.
Sv. Atanazije (295.-373.), aleksandrijski biskup i crkveni naučitelj

 

Sv. Blaž

Sveti Blaž (u Dubrovniku: Vlaho), biskup Sebaste u Armeniji, umro mučeničkom smrću 316.g. Jedan od najpopularnijih svetaca u Srednjem vijeku. Časti se na Istoku i na Zapadu. Jedan je od "svetih pomoćnika", posebno protiv bolesti grla.

 Blagoslov Svetog Blaža

slika2013

 Primanjem blagoslova kažemo: Preporučamo se zagovoru svetih, svoje zdravlje i svoje tjelesno dobro stavljamo pod Božju zaštitu. "Po zagovoru svetog Blaža, biskupa i mučenika, očuvao te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen."
Većinom se za blagoslov rabe dvije u križ stavljene svijeće, blagoslovljene prethodnog dana, na Svijećnicu. U Vodnjanu, gdje je župna crkva svetog Blaža, maže se uljem po vratu.

 Svjedočanstvo
Moj je otac volio blagoslov Sv. Blaža. "Tu osjećaš vjeru na vlastitom tijelu", običavao je reći. Kad to danas pripovijedan svojoj djeci, zbunjeno šute. Ne, ne smiju se. "Čak i u Africi izumiru vrači", misli moj sin.
Moj Bože, kako smo postali siromašni! Moj otac nije imao veze s magijom, ali je spoznao potrebu znakova, kako bi kao čovjek mogao napipati Boga. Vatra, voda, zrak i zemlja doveli su ga na trag. A Blaž? Ovaj pučki svetac, već tisućljeće i po još uvijek nezaboravljen, činio je vjeru konkretnom. Što bi on, njegovo mučeništvo, bio bez Krista? I tako Crkva kada križa goruće svijeće upućuje baš na Njega.              Peter Bucher

Spomen svetih
Sv. Blaž (Vlaho), biskup
Sv. Trifun
Sv. Oskar
Sv. Berlinda
Sv. Avelin

Rodio se njemački skladatelj Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809.-1847.)

3. veljače 993. biskup Ulrich iz Augsburga prvi je svetac koji je potvrđen kanonizacijom.

Sveti Blaž daje daž.

Međunarodni dan života

 

Prijajva