Events Calendar

Ivan, Franjo Ksaver, Abraham, Aed, Đeminijan, Ema, Ludovika, Marcela, Viktorin, Klaudije

31.siječnja

 

Imendan: Ivan, Franjo Ksaver,Aed, Đeminijan, Ema, Ludovika, Viktorin, Klaudije, Abraham

Sveti Ivan Bosco
Johannes_Don_BoscoJedan od najsimpatičnijih i najdražih svetaca, rođen je u mjestu Castelnuovo d'Asti, 16. VIII. 1815. Majka Margareta Occhiena solidno ga je odgojila. Inteligentan, obdaren nevjerojatnim pamćenjem i neslomljivom voljom postao je uzor sumještana i vršnjaka, pravi „osvajač". Odlučio je postati svećenik. Majka mu je rekla: „Siromašna sam se rodila, siromašno živjela i siromašna ću umrijeti. Kada bi ti želio postati svećenik da se obogatiš, nikada ti ne bih došla u posjet." Ostala je uvijek uz njega, majka svih dječaka koji su se okupljali oko njega.
Ubrzo je osnovao oratorij u kući Pinardi. To je bila jezgra budućih ustanova što ih je don Bosco osnovao: obrazovnih instituta i i studentskih zavoda, no osobito stručnih škola. Malde je pripravljao za život ne samo u moralnome, nego i u profesionalnom smislu. Materijalnih sredstava nikad dovoljno. Nadbiskup Ferma tražio je od njega blagoslov. On se ustručavao. Nadbiskup mu je rekao: „Ako me ne blagosloviš, nećeš dobiti ovu kesu" Don Bosco je odgovorio: „Vama nije potreban moj blagoslov, ali je meni potreban vaš novac."
Don Bosco je bio vrstan pedagog. Njegov je pravilo bilo: Bolje spriječiti, nego liječiti; preventivnom metodom stvarati skladnu atmosferu. Bio je i pisac, prilagođen pučkome ukusu, no djelotvoran. Uvjeren u obrazovnu moć tiska, upustio se u intenzivnu izdavačku djelatnost. Osnovao je vlastite tiskare i grafičke škole. Kako bi svome djelu osigurao trajnost, utemeljio je crkvene ustanove: muške – salezijance, ženske – kćeri Marije Pomoćnice. Za žensku granu našao je suradnicu Mariju Mazzarello.
Njegovi su ga dječaci, kojima je bio prijatelj, voljeli i cijenili. Međutim, protivnike je imao u dobrome dijelu političara i antiklerikalaca i sektaša. Ipak to nije spriječilo djelo Don Bosca. U trenutku njegove smrti, 31. siječnja 1888., bilo se proteglo na dijelove Italije, te Francusku, Belgiju, Španjolsku, Austriju, Englesku, Argentinu, Urugvaj, Brazil sa 64 kuće i preko tisuću redovnika.
Papa Pio XI. proglasio ga je svecem 1934. g.
U Hrvatsku su salezijanci došli nakon I. svjetskog rata. Pozvao ih je nadbiskup Antun Bauer. Godine 1929. otvorili su omladinski dom u radničkoj četvrti Knežiji. Između 1930. i 1940. otvorili su svoje domove u Splitu, Podsusedu, Donjem Miholjcu.

 

 

 

 

Sveti Franjo Ksaver (Saverio) Bianchi
Rodio se 1743. u Arpinu u Laciju. Postao je svećenik, barnabit i apostol grada Napulja. Bavio se i znanstvenim radom, pa je bio član Akademije. Bio je duhovni vođa mističarke Marije Franciske od Pet Rana te dušobrižnik kraljevske savojske kuće. Umro je u Napulju 1815. g. Kosti mu se čuvaju u crkvi Sv. Josipa a Pontecorvo. Svetim ga je proglasio Pio XII. 1951. g.

Sveti Abraham, biskup
Godine 346. postao je biskup Arbela (danas Arbil u Iraku). Umro je kao mučenik za progona perzijskog kralja Sapora II. oko 345. godine.
Abraham: s onu stranu rijeke (staroorijent.); otac mnoštva (heb.)

Sveta Ludovika,
* 1474., Rim - + 1533., Rim
Ime: slavna bojovnica

Sveti Đeminijan
Rođen i 4. stoljeću, bio je drugi biskup Modene. Umro je oko 396. godine. Katedrala u Modeni nosi njegovo ime.

Sveta Marcela, dobrotvorka
* oko 330. - + 410., Rim
Iz plemićke obitelji. Nakon smrti muža okupljala je žene i djevojke u svojoj kući, s njima živjala asketski. Za navale Gota Alarik ju je teško ranio i ona je od toga preminula. Sv. Jeronim napisao je o njoj pohvalan govor.

Sveti Aidan (Medhok)
* oko 550 u Irskoj - + 31. I. 632., Ferns
Godine 598. postao je biskup Fernsa, Utemeljio je tridesetak crkava.
Aidan – moj mali/dragi Aed

Sveti Viktorin i drugovi
Drugovi: Nicefor, Klaudije, Diodor, Serapion i Papias., mučeni oko 250. u Korintu (?).

Svjetski dan oboljelih od gube

Prijajva