Events Calendar

Medard, Melanija, Vilim, Armando

8. lipnja

 

Imendan: Medard, Melanija, Vilim, Viktorin, Maksimin, Armando

 Sveti Medard, biskup

Medard se je rodio u plemićkoj obitelji. Otac mu je bio franačkog podrijetla, a majka galo-rimskoga. Njemu se pripisuju mnoga čudesa, Poznate su one zgode o kradljivcima, koje je zatekao na djelu, ali ih je pustio na slobodu zajedno s plijenom. On se držao one Pavlove: Zlo pobijedi dobrim, a grješnika valja pokazati, a onda mu oprostiti i dati mu prilike da se popravi. Bio je biskup u St-Quentinu kroz 15 godina. Umro je 560. i pokopan je u Soissonu. Nad njegovim grobom kralj je Sigebert (561.-575.) dao sagraditi baziliku sa samostanom. Postoje i poslovice vezane uz njegovo ime o vremenskim prilikama, kao ova: "Sveti Medard što nam daje četrdeset dana traje".
Medard - snažno jak
Patron: seljaka, vinara, pivara, izrađivača kišobrana; za prikladno vrijeme za sijeno i dobru žetvu, protiv kiše, zubobolje, groznice i duševnih bolesti.

 

Sveta Melanija "Starija"
Kad joj je muž umro, bile su joj 22 godine. Zatim je izgubila dva sina, a najmlađega dala u skrbništvo. Prodavala je od svojeg imanja, pomagala siromahe i progonjene kršćane. Putovala je u Egipat i u Svetu zemlju. Zajedno s Paulom osnovala je samostan u Jeruzalemu za pomoć hodočasnicima. Kad je kratko prije 400. godine posjetila Rim, nagovorila je unuku Melaniju, te je i ona pošla istim putom: u Egipat te u Svetu zemlju.
Melanija Starija vraćala se u Svetu zemlju preko Afrike, te je nosila pismo Augustinu od svojega rođaka Paulina Nolanskog.
Umrla je 409. godine u Jeruzalemu.
Melanija znači crna.

Sveti Vilim (William, Wilhelm) Fitzherbert od Yorka
Sin rizničara kralja Henrika I. Nakon dugih razmirica postao biskup od Yorka. Imao je političkih protivnika, čak i od cistercita. Putovao je u Rim i papa ga je potvrdio biskupom Yorka. Ali borbe su potrajale. Bio je imenovan čak protubiskup. Kad je taj umro, William se vratio, ali je uskoro nakon toga umro 8. VI. 1154. g. Sumnja se da je bio otrovan.
Ime znači: volja i zaštita.

Sveti Armando
Rodom iz Nizozemske. Živio je u XV. stoljeću, bio je učeni franjevac, ali je dugo čekao da predaje Sveto pismo. Poznavao je grčki, hebrejski i kaldejski jezik. Napisao je komentare biblijskih knjiga. Neke su bile izdane, druge su ostale u rukopisu. Benediktinac Butzbach kaže o njemu: "Duboki poznavatelj Svetog pisma, nije zaostajao ni u svjetovnoj filozofiji, istančane genijalnosti, dobar propovjednik, pobožna života, inferioran samo Tritemiju." Bio je ministar u Kölnu, ponizan franjevac, nije koristio povlastice koje je imao.. Posljednjih je godina bio bolestan, trpio od podagre. Nije mogao pisati, pa je diktirao svoja djela. Umro je u Louvenu 1524. godine.

Sveti Maksimin
Biskup u Aix-en-Provence-u. S njime se povezuju počeci kršćanstva u tom gradu.

Sveti Viktorin, eremit
Povezan sa svojim bratom svetim Severinom. Sljedeći Krista prodali svoja imanja i podijelili siromasima. Živjeli su kao pustinjaci u okolici Macerate.

Prijajva