Events Calendar

Margareta, Biserka, Dijana, Oliva, Ulika

10.lipnja

 

Imendan: Margareta, Biserka, Dijana, Oliva, Amata, Božidar

Margareta_von_Schottland Sveta Margareta Škotska
Margareta je rođena u Mađarskoj, kamo se njezin otac Eduard bio povukao nakon što mu je Kanuto preoteo prijestolje.
Imala je devet godina kada je otac ponovno zavladao Engleskom. Bilo je to, međutim, za kratko vrijeme, jer su ga različite prilike primorale potražiti utočište u Škotskoj. Ondje se Margareta u 24. godini udala za kralja Malkolma III. Imali su devetero djece, sedam dječaka i dvije djevojčice, koje je Margareta odgojila u vjeri.
Kao učena i mudra žena bila je vrijedna savjetnica muža, grubog i nepismenog čovjeka. Zajedno su, međutim, Škotskom upravljali mudro i velikodušno te su uživali dugo razdoblje mira.
Podanici su im uzvratili jednakom ljubavlju i poštovanjem, osobito prema Margareti, koja je revno pomagala siromasima, siročadi i bolesnima.
Umrla je 1093. nakon što su joj muž i jedan sin poginuli u borbi protiv Vilama Osvajača.
Margareta znači: perla, biser. Ime odgovara hrvatskom Biserka.

 

 Sveta Dijana Andalò
Rođena u Bologni, gdje je uz pomoć Jordana iz Saske, sagradila dominikanski samostan Sv Agneze. Sačuvano je oko 50 pisama koja joj je pisao Jordan, što svjedoči o njihovu prijateljstvu. Umrla je 10. VI. 1236.
Ime. prema božici lova i mjeseca Dijani.

Sveta Amata
bila je s Dijanom (vidi gore) suonivačica samostana Sv. Agneze u Bologni. Umrla 1270.

Sveta Oliva, mučenica, X. st.
Mnoge su legende o njezinu životu. Kod napada Saracena bila je oteta, oni su je odvezli u Tunis i tamo je ubijena, jer nije htjela zanijekati svoju vjeru. Najveća džamija u Tunisu posvećena je njoj. Ali posebno se časti u Palermu, te je zajedno sa svetom Rozalijom zaštitnica grada.

Prijajva