Events Calendar

Barnaba, jolanda, Adela

11. lipnja

 

Imendan: Barnaba, Jolanda, Adela

Sveti Barnaba, apostol
Za njega Luka piše u Djelima apostolskim: "Bijaše on dobar čovjek, pun Duha Svetoga i vjere" (Dj 11,24). Na drugom se mjestu hvali njegova darežljivost: "Tako je Josip, koga apstoli prozvaše Barnaba - što znači sin utjehe - levit, rodom s Cipra, posjedovao njivu, koju prodade i novac donese te ga stavi pred noge apostolima" (Dj 4,36-37).
Barnaba je prije Pavla, a kasnije uz njega, bio jedan od najvećih apostola i misionara prve crkvene zajednice. Barnabina je velika povijesna zasluga ne samo što je misiji među poganima dao snažan zamah, već što je progonitelja Savla predveo vodećim ljudima jeruzalemske zajednice i na taj ga način rehabilitirao te mu ostvorio put u njegovo vlastito nedostiživo misijsko djelovanje. On u pratnji Pavla ide na svoj rodni Cipar, a zatim u Malu Aziju (Dj 13. i 14. poglavlje). O njemu se kasnije ne zna ništa. Predaja kaže da je umro na Cipru, gdje su ga napali Židovi došavši iz Sirije u Salaminu. Nisu mogli podnositi da je tolike obratio na kršćanstvo.

Barnaba je, doista, bio Isusov izabranik, koji je mnogo hodao i obilat rod rodio i njegov je rod ostao.

Blažena Jolanda
* 1235. u Mađarskoj, + 11. VI. 1298. u Gnieznu
Kćerka kralja Bele IV., udala se za vojvodu Boleslava VI. Nakon njegovo smrti stupila je u samostan klarisa u Stary Sacz. Godine 1292. postala poglavarica u samostanu klarisa koji je osnovao njezin muž u Gnieznu.
Jolanda - ljubičin cvijet (grčki)

Adelaida (Adela)
U dobi od sedam godina ušla u samostan cistercitkinja Maria Kammeren/La Cambre u Briselu. Bila je gubava, u samoći je podnosila svoje patnje s velikom strpljivošću, imala je i mistične doživljaje. Umrla je 11. VI. 1249.
Adelaida - plemenito/uglednom bića

Prijajva