Events Calendar

Elizej, Valerija, Zdravka, Rufin, Metodije

14. lipnja

 

Imendan: Elizej, Valerija, Zdravka, Rufin, Metodije
Sveti Elizej, prorok
+ oko 800. prije Krista
Nasljednik Ilije proroka u Izraelu, djelovao je od oko 850. do 800. godine. Časti se kao čudotvorac. U Drugoj knjizi kraljeva (13,20-21) piše kako je u kontaktu s prorokovim kostima mrtvac oživio: "Dogodilo se da neki, sahranjujući čovjeka, baciše mrtvaca u grob Elizejev i odoše. Mrtvac dotakavši se Elizejevih kostiju, oživje i stade na noge:" Ovo je vrlo rano svjedočanstvo o djelotvornosti relikvija.
Elizej - Bog pomaže

Sveti Valerija i Rufin
Prema tradiciji bili su upravitelji carskih skladišta u Baziches-sur-Vesles. Bila im je odrubljena glava za vrijeme progona cara Maksimijana 304. godine u Soissonsu.
Valerija - zdrava, ili iz roda Valerijevaca; Zdravka
Rufin - riđokosi

Sveti Metodije, "Ispovjedalac"
* oko 790., Sirakuza (na Siciliji) - + 14. VI. 847. u Carigradu.
U Sirakuzi je stekao solidno obrazovanje. Postao je monah u Bitiniji, kasnije i opat. Godine 815. došao je u Rim i branio je štovanje slika (ikona). Godine 821. vratio se u Carigrad i bio je zatvoren zbog svojeg prorimskog stava. Car Teofil zbog njegove učenosti uzeo ga na svoj dvor. 843. postao je carigradski patrijarh. Odmah je sazvao sinodu koja je odobrila štovanje slika. Time su završile svađe. Uveo je "nedjelju ortodoksije". Htijući uvesti disciplinu među visokim klerom, zadobio je protivnike. Pobunili su se i monasi u samostanu Studiona. Metodije ih je udario izopćenjem što je malo pred njegovu smrt dovelo do shizme.
Ostavio je spise o štovanju slika, pisma i životopise, te liturgijske pjesme.

Metodije - redovit

Prijajva