Events Calendar

Anđela, Devota, Julijan, Gerhard, Teodorik, Henrik, Vitalijan

27. siječnja

 

Imendan: Anđela, Devota, Julijan, Valerijan, Teodorik, Henrik, Gerhard

Sveta Anđela Merici
Angela_von_BresciaOsnovateljica uršulinki, Anđela Merici rodila se 1. III. 1464. u Desenzanu, na gardskom jezeru, a umrla je 27. siječnja 1540. godine u Bresciji. Bila je franjevačka trećoredica. U Bresciji je osnovala društvo djevojaka, od kojeg će g. 1535. nastati red sestara uršulinki.
Odlikovala se pobožnošću prema muci Isusovoj i presvetoj Euharistiji te prema Presvetom Srcu Isusovu. Iz njezine duhovne oporuke donosimo ove riječi: „Molim vas da, vodeći računa o svakoj pojedino sestri, nastojite privući ih pažnjom, skromnošću i ljubavlju, a ne ohološću i oštrinom, postajući svima od srca ugodne kako je i red, prema onoj Gospodinovoj: 'Učite od mene jer sam krotka i ponizna srca' i oponašajući Boga o kojemu čitamo:' Sve skladno rasporedi' ..." Po njezinu odgojiteljskom djelovanju s pravom je možemo nazvati prethodnicom suvremenih pedagoga. A po mnogim stavovima i razmišljanjima i u današnje doba mogla bi koračati daleko ispred vremena. Zlo valja spriječiti, a ne liječiti. „Imajte posvemašnju blagost prema svima, pazeći nadasve da se prisilno ne bi vršilo što naređujete, jer Bog je svakoga obdario slobodom i zato nikoga ne sili, već samo pokazuje, zove, savjetuje. Kadšto će ipak trebati postupiti strože, dakako uviđavno i u skladu sa stanjem i potrebama raznih osoba, ali i tada nas mora voditi samo ljubav i revnost za duše." Pravilo Anđele bilo je da u razredima ne smije biti više od 20 učenica, kako bi svaka mogla rasti kao osoba i uživati punu individualnu pozornost odgojitelja. Bila je dalekovidna žena.

 

 

 

Sveta Devota
Mučenica na Korzici, 304. godine
Devota – ponizna, pobožna

Sv. Teodorik (Teodorico, Dietrich) Orleanski
biskup u Orleansu, + 1022., Tonere, Francuska
Teodorik – u narodu snažan

Sv. Gerhard
Opat u Kremsmünsteru, umro oko 1050. g.
Ime – jak kao koplje

Sv. Henrik (Enrico) de Osso y Cervello
* 16. X. 1840., Vinebre, Španjolska - + 27. I. 1896., Gilet kod Valencije
Sastavio je važne upute za katehe. Godine 1876. osnovao Društvo svete Terezije kao sestrinsku kongregaciju za odgoj mladeži.
Blaženim je proglašen 1979., a svetim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 1993. u Madridu
Henrih – bogati čuvar/stražar

Sveti Julijan od Sore
* u Dalmaciji - + oko 140., Sora, Italija
Na putu iz Rima u Anagni prefekt ga je ispitao u vjeri. On se priznao kršćaninom. Bio je sedam dana zatvoren bez jela i pića. Ni onda se nije htio odreći vjere, pa je osuđen na smrt i smaknut.
Julijan – iz roda Julijevaca

Sveti Julijan iz Le Mansa
Bio je prvi biskup Le Mansa. Umro je 348. Razne predaje smještaju ga u razna povijesna razdoblja, sve tamo do apostolskih vremena.
Od 1243. dio relikivja nalazi se u Paderbornu.

Sveti Valerijan, papa
* u 7. stoljeću, Segni - + 672. u Rimu
Za papu je izabran 657, Bio je u dobrim odnosima s Carigradom, o svom je izboru odmah obavijestio cara Konstansa. Priložio mu je zaključke lateranske sinode o osudi monoteletizma*. Kad je car došao u Rim, on ga je svečano primio.
Uspješno je utjecao na Crkvu u Engleskoj. Ondje se održala sinoda u Whitby-u godine 664. protiv iroškotskih običaja.
Godine 668. poslao je Teodora za nadbiskupa Canterburyja i s njime Hadrijana i Benedikta za reorganizaciju Crkve u Engleskoj.
Podupirao je glazbenu školu koju je papa Grgur I. osnovao u lateranu.

* Monoteletizam – hereza koja naučava da Krist ima dvije naravi, božansku i ljudsku, ali samo jednu jedinu volju.
Monofizitizam uči da Krist ima samo jednu narav. Treći carigradski sabor zaključio je da Krist ima dvije naravi i dvije volje, božansku i ljudsku, ali se ljudska podlaže božanskoj.

Svjetski dan vjerske slobode

Prijajva