Events Calendar

Toma, Julijan, Manfred, Irmund

28. siječnja

 

Imendan: Toma, Julijan, Manfred, Irmund

Sveti Toma Akvinski
Thomas_von_AquinToma Akvinski jedan je od najvećih umova Crkve. Rodio se 1225. u dvorcu Akvino u južnoj Italiji. Najprije je bio u školi kod benediktinaca u opatiji Monte Cassino. Odatle je pošao na više škole i Napulj. Ondje je upoznao nedavno osnovani dominikasnki red. No, njegovi roditelji i braća nisu mogli zamisliti da njihov sin i brat stupi u prosjački red. Ipak je stupio u taj red. Poglavari su ga poslali velikom učitelju Albertu Velikom, koji je brzo otkrio darovitost šutljivog studenta. Kolege su ga zvali „nijemim sicilskim volom". Albert je o njemu imao najbolje mišljenje, pa je rekao da će on tako riknuti te će ga čuti cijeli svijet. Tako se i dogodilo.
Već s 23 godine Toma je postao profesor. Predavao je u Parizu, Rimu i Napulju. Ostaje je uvijek jednostavan, ponizan i bezazlen redovnik. Odbijao je sve crkvene časti. Napisao je mnoštvo filozofskih i teoloških djela, a najslavnije mu je djelo Teološka suma u tri dijela, u kojoj je sustavno obradio svu teologiju.
Toma je bio i mistik. Žarko je štovao Presveti Sakrament, te o njemu ispjevao najljepše himne, kao što su Hvali Sion Spasitelja, Klanjam ti se smjerno, Usta moja uzdižite. Kad je jednom klečao pred raspelom sam mu je Spasitelj progovorio: „Ti si o meni tako lijepo pisao, što želiš kao nagradu?" Svetac je odgovorio: „Samo tebe, Gospodine!"
Umro je relativno mlad, u dobi od 49 godina, 7. III. 1274. Bio je tada na putu u Lyon na opći sabor, ali je klonuo na putu i zaustavio se u samostanu Fossa Nuova kod Rima i ondje preminuo. Relikvije su mu kasnije prenesene u Toulouse. Proglašen je svecem, a g.1567. i crkvenim naučiteljem. Dobio je naslov „anđeoski naučitelj". Zaštitnik je svih škola i studenata.

 

 

 

 

 

Blaženi Julijan Maunoir, isusovac, apostol Bretanje
Na današnji je dan godine 1683. umro veliki pučki misionar Julijan Maunoir. Kroz 43 godine obilazio je Bretanju idući od župe do župe, propovijedajući i organizirajući pučke misije. Ušao je u Družbu Isusovu sa željom da postane misionar među Indijancima u Kanadi, Međutim Providnost je odredila Bretanju kao polje njegova rada.
Naučio je teški bretonski jezik. Ali je u svojem misionarskom radu imao poteškoća, najprije od samog biskupa Quimpera, a i mjesnog klera. Čak su i njegova subraća bila sumnjićava prema njegovu misijskom pothvatu, a nedostajalo je i materijalnih sredstava. Ali on nije posustao. Božji narod, koji ima razvijen osjećaj vjere, brzo je masovno odgovorio na njegov zov. Deseci tisuća tiskaju se oko njega i slušaju njegove vatrene propovijedi. Mnogi su mladići postali svećenici. Za jednostavan bretonski narod on je uvijek bio i ostao Tad Mad, to jest dobri otac.

Sveti Manfred
Sin ugledne obitelji, postao je svećenik.Živio je kao pustinjak na Monte San Giorgio kod Luganskog jezera. Postao je poznat i zbog čudesnih ozdravljenja.
Njegov se spomen svečano slavi s procesijom po ukrašenim ulicama. U navečerje njegova blagdana u obiteljima se jede Manfredov kruh.
Manfred –blagi, miroljubivi čovjek

Sveti Irmund
Bio je pastir stoke i živio je kao pustinjak u vrijeme biskupa Severina u Mündtu kod Jülicha. Na mjestu gdje je je živio kao pustnjak nalazi se izvor ljekovite vode.
Patron stoke
Irmund – sveopći čuvar

Karlo Veliki
* 2- IV. 742.(?) - + 814. u Aachanu
Štovanje nije službeno priznato.

Prijajva