Events Calendar

Herod ili Mojsije

Herod ili Mojsije

Lik Heroda iznenađuje, mješavina interesa, radoznalosti prema Isusu i također strašna slabost prema slici koju može dati o samome sebi, sa strašnim prizorom  osude na smrt Ivana Krstitelja da ne bi izgubio obraz pred svojim bližnjima… U ovom odlomku evanđelja po Luki, Herod trasira put otvaranja… za čovjeka od vlasti kojega osjeća da se rađa u njemu i poziva da postane hodočasnik (pèlerin)… Hoće li znati ići dalje da zamijeni svoje središnje mjesto da bi postao onaj siromah na periferiji želeći susresti drugoga? I, mi činimo li isto, jesmo li Herod, ili jesmo li Mojsije?

"Nađe se u nedoumici, jer su neki govorili…Tko je ovaj o kom toliko čujem" (Lk 9,7-9). Nije znao što da misli. Misliti  traži čvrst oslonac ili dokaz kao René Descartes koji paradoksalno reče. Treba probati sumnju  koja vodi izjavi o svojoj egzistenciji famoznom formulom "mislim, dakle jesam". Dakle, polazeći od govorkanja jednih i drugih. Herod ne zna što da misli… Suočen je s više mišljenja koji se međusobno ne slažu. To ga osobno pobuđuje… potiče…

"Tko je ovaj o kom toliko čujem?" U njemu se budi želja, želja da upozna izvor koji ga uznemiruje, zaokret koji mu se nameće, pitanje koje ga budi potiče ga, poziv mu se pruža, odgovor ovise jedino o njemu… Znamo li  našim životima otkriti ono što diže i koje nas potiče neovisno od svega drugoga. Pokazuje li naš odgovor osobu što mi jesmo? Ostajemo li na našem uobičajenom putu ili riskiramo otvaranje?

 "I tražio je priliku da ga vidi." Daleko je od čaše do usana, od nakane do ostvarenja… Otkriti svoju sposobnost pravog djelovanja, krenuti, ostaviti pozicije, postati hodočasnik… Jedino me tako može dostići novost, koja mi šalje znak… Pokret uvijek otvoren, od Abrahama, koji napušta svoj zavičaj, Mojsija koji se okreće i izuva sandale. Herod će ostati neaktivan između dvoga.. Znajmo ući u novost dana, znajmo postati siromaii naše svakidašnjice, Gospodin nas čeka.
Jean-Luc Fabre

 

Spomen svetih 22. rujna

Sv. Mauricije
Sv. Bazilija (Bosiljka)
Sv. Emeran, biskup
Sv. Florent, brat sv. Florijana
Sv. Silvan

Sveci ne stare nikada.
Stalno ostaju svjedoci mladosti Crkve.

Nikad ne postanu muževi i žene od jučer.
Oni su uvijek muškarci i žene od „sutra“,
ljudi evanđeoske budućnosti čovjeka i Crkve,
svjedoci budućeg svijeta.
Ivan Pavao II.

* Ako se osvetiš, snizuješ se na razinu uvreditelja, ako oprostiš, uzdižeš se iznad njega.
Cesare Cantù

Nema gore pustinje od života bez prijatelja: prijateljstvo umnaža dobra i dijeli boli.
Baltasar Gracián

Međunarodni dan kulturne baštine
Dan europske baštine

Mudrost nade
Tko pozna sebe, pozna sve.
Budi u miru sa svojom dušom;
onda će nebo i zemlja biti u miru s tobom.
Prodri gorljivo u čudesno boravište
koje je u tebi
i tako ćeš vidjeti stvari koje su na nebu;
jer samo je jedan ulaz:
ljestve koje vode u Kraljevstvo skrivene su u tvojoj duši
i u svojoj ćeš duši otkriti prečke
koji će  ti omogućiti da se tamo popnesš.
Sv. Izak Sirac, VII. st.

Prijajva