Events Calendar

Levi Matej

21. rujna

Sveti Matej

 

Mt 9, 9 -13

Pođi za mnom! On usta i pođe za njim.

U ono vrijeme: Odlazeći odande, ugleda Isus čovjeka zvanog Matej gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: »Pođi za mnom!« On usta i pođe za njim.

Dok je Isus bio u kući za stolom, gle, mnogi carinici i grešnici dođoše za stol s njime i njegovim učenicima. Vidjevši to, farizeji stanu govoriti: »Zašto vaš učitelj jede s carinicima i grešnicima?«

A on, čuvši to, reče: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Hajdete i proučite što znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva. Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike.«

 

Nakon što je izliječio uzeoga poziva carinika Levija. Krist mu kaže: "Pođi za mnom!" Ne sili ga, već želi da promijeni srce. I ovaj čovjek koji je lakomo izvlačio  svoju korist iz trgovanja, koji je strogo iskorištavao trud i opasnosti drugih, na Isusovu riječ ostavlja sva svoja dobra. Ostavljajući svoj nečasni stol, svom dušom krenu za Isusom. I priredi veliku gozbu: jer onaj koji prima Krista u svoje nutarnje boravište ispunja se blagostanjem bez granica, obilnom radošću. Što se tiče Gospodina, on rado ulazi k njemu, i sjeda za stol pripravljen iz ljubavi onoga koji je povjerovao. I gle, budi se zlovolja nevjernika, i odjednom se očituje razlika između učenika Zakona i učenika milosti. Ne gledajući na Zakon, u srcu koje je natašte budi se glad kojemu nema lijeka. Primiti Riječ, Božju Riječ, u svoju dušu znači obnoviti se obiljem hrane i izvora vječnih. Znači više me žeđati ni gladovati (Iv 6,35).
Sv. Ambrozije (oko 340.-397.), milanski biskup i crkveni naučitelj

Zašto Isus nije pozvao Mateja u isto vrijeme kada i Petra, Ivana i ostale? Kao što je kad je došao na zemlju osjećao da su ljudi spremni poslušati ga, tako je pozvao i Mateja kad je znao da će ga slijediti. Tako je bilo i s Pavlom koji mu se priključio tek nakon uskrsnuća (Dj 9). Istražujući srca, ponirući u duboko u dušu svakoga, dobro je znao trenutak kada je svatko od njih bio spreman slijediti ga. Ako Matej nije bio pozvao u početku, znači da je imao još tvrdo srce, ali nakon brojnih čudesa, kada je porastao Isusov ugled, bio je raspoložen poslušati Učitelja, i Isus je to znao. Dobro je i diviti se vrlini ovog apostola, koji nije skrivao svoj prijašnji život. (,,,) Njegov je posao bio nečastan, bez savjesti; zarada koju je iz toga izvlačio nipošto ga nije opravdavala. Usprkos svemu Isus ga je pozvao. Nije se sramio pozvati jednog carinika, kao što se nije ustručavao govoriti s raspuštenicom i dopustiti joj da mu cjeliva noge i vlaži ih suzama (Lk 7,36). On je naime došao ne samo da se brine za tijelo, nego još više da liječi duše.
Sv. Ivan Krizostom (oko 345.-407.), carigradski biskup, crkveni naučitelj

Spomen svetih 21. IX.

Sv. Matej apostol i evanđelist
Sv. Debora
Sv. Maura
Sv. Aleksandar
Sv. Zenon


Svjetski dan mira.
Dan hrvatske carine
Međunarodni dan borbe protiv Alzheimerove bolesti

21. rujna 1938. u Zagrebu umrla književnica Ivana Brlić Mažuranić
Uvrtio si dakle Palunko u glavu, kako bi i on jednom takvo bogatstvo vidio i u njemu poživio. Zato se zarekne da će tri dana sjediti u svom čunu na morskoj pučini, a riba hvatati neće, ne bi li mu ovaj zavjet pomogao.
Ribar Palunko i njegova žena

Prijajva