Events Calendar

Kalist, Divko, Alan, Srećko, Srećka, Darko, Rajko

14. listopada

 

Imendan: Kalist. Divko, Alan, Fortunata, Srećka, Fortunat, Srećko, Darko, Rajko

Sveti Kalist, papa i mučenik
Callistus_I-KatakombenIzabran je za papu 217./218.. godine, nakon što je bio na prisilnom radu u rudnicima na Sardiniji. Postao je papa za vladavine Eliogabala i Aleksandra Strogog.
Budući da se revno posvetio obraćenju nekih patricija, Kalist je na sebe navukao mržnju pretorijanaca, okorjelih pogana, koji su ga dali uhvatiti i poslali u smrt, utopivši ga u cisterni vode. Njegovi su ga suvremenici optuživali za popustljivost prema pokornicima, kao i prema kršćanima koji su slabo i s malo žara branili svoju vjeru u vrijeme progonstava. Ne znamo koliko su te optužbe bile utemeljene, ali on je sasvim sigurno sjenku sa svojega života otklonio blistavim svjedočanstvom mučeništva. On je, između ostalog, poznat po tome što je uredio rimsko groblje na via Appia Antica, koje je po njemu dobilo ime, gdje počivaju zemni ostaci prvih kršćanskih mučenika, među kojima i brojni pape (Kalistove katakombe). .Uveo je post na pepelnicu, počeo je oslikavati crkve. Bio je jedan od najaktivnijih papa i odan životnoj radosti.
Kalist - prelijep, prakrasan; Divko

 

 

Kalistove katakombe

Sveti Alan
* iz Flandrije (Belgija) - + 10. X. 1185., Clairvaux
Najprije je bio monah u Claivauxu, zatim opat u samostanu Larrivour, god. 1152. postao biskup Auxerre-a. G. 1167. se zahvalio i otišao kao jednostavan monah u samostan Clairvaux. Boravio je u Bernardovoj ćeliji i sastavio je njegov životopis.
Alan - od indogermanskog nomadskog naroda Alana.

Sveti Donacijan
Sin rimskog vojskovođe koji je bio poslan u Galiju da uguši pobunu. Sluge su ga bacili u rijeku, ali je čudesno izvučen iz vode po uputama pape Dionizija koji se slučajno tamo nalazio. Napokon je postao biskup Reimsa. Umro je krajem 4. stoljeća.
Donacijan - darovan; Darko

Sveta Fortunata
Mučenica iz Cezareje u Palestini 303. godine.

Dan za normizaciju

Srećka

Sveta Fortunata
Mučena za vrijeme cara Antonija Pija 148. godine. U Kalistovim katakombama nađen natpis: Fortunata virgine et martyre CXLVIII. - Fortunata djevica i mučenica 148.
Relikvije su dospjele u franjevačku crkvu u Bamberu, sada u crkvi Naše gospe.

Sveti Fortunat
Došao kao pustinjak iz Poitiersa u Italiju, Kako je činio čudesa i istjerivao demone, narod ga je nagovorio da bude biskup Todija. Isticao se gorljivošću u pastoralnom radu.
Fortunat - Srećko

Sveti Celeste
Biskup Metza, krajem III. stoljeća.
Celeste - Rajko

Prijajva