Events Calendar

Aleksandar, Bruno, Radoslav, Filip, Tvrtko,, Santin, Andronik

11. listopada

 

Imendan:Aleksandar, Bruno, Filip, Radoslav, Firmin, Tvrtko, Santin

Materinstvo blažene Djevice Marije
Blagdan koji je uspostavio papa Pio XI. na spomen 1500. obljetnice sabora u Efezu, gdje je Marija proglašena Bogorodicom. Reformom kalendara za Pavla VI. slavi se 1. siječnja. Time je ovo otajstvo zadobilo više kristološki karakter. Dne11. listopada 1962. bio svečano otvoren Drugi vatikanski sabor za vrijeme pape Ivana XXIII. kojega se spomen danas slavi.

Blaženi Ivan XXIII., papa
Johannes_XIIIAngelo Giuseppe Roncalli rođen je u mjestancu Sotto il Monte, nedaleko, Bergama, 25. XI. 1881. Obavljao je razne službe: biskupov tajnik, predavao je na teologiji. Proživio je strahote Prvog svjetskog rata kao vojni kapelan. U Rimu je radio u Djelu za širenje vjere. Povjerene su mu diplomatske misije. Papa benedikt XV. rekao mu je: "Morat ćete putovati, puno putovati. Bit ćete Božji putnik". Za biskupa je posvećen 15. III. 1925. godine. Bio je vizitator u Bugarskoj, apostolski delegat za Tursku i Grčku, zatim nuncij u Parizu, te konačno venecijanski patrijarh. Za papu je izabran 28. X. 1958 u 77. godini života, uzeo je ime Ivan XXIII. Sazvao je Rimsku sinodu, zatim Drugi opći vatikanski sabor.
Dana 3. lipnja 1963. umro je u Vatikanu. blaženim ga je proglasio Ivan Pavao II. 3. rujna 2000.
Zaštitnik ambasadora i diplomata

 

Sveti Aleksandar Sauli
* 15. II. 1534., Milano - + 11. X. 1593., Calosso d'Asti
Sin plemićke obitelji, sa 17 godina stupio u red Barnabita, 1556. postao svećenik. Predavao je filozofiju i teologiju u Paviji. Slavan propovjednik. Postao general reda. Godine 1569. postavljen za biskupa u Aleriji na Korzici. Zaredio ga je njegov prijatelj Karlo Boromejski. Revno je djelovao na Korzici, te je prozvan "Apostol Korzike". God. 1591. premješten je za biskupa u Paviji. Umro je za vrijeme jedne vizitacije u biskupiji.
Patron Korzike, Pavije i Genove.

Sveti Bruno iz Kölna (Veliki)
Brun_von_KoelnNajmlađi sin cara Henrika I. i žene mu Matilde, brat kasnijeg cara Otona I., jedan od najobrazovanijih u carstvu. S 15 godina brat ga je postavio za kancelara. Godine 950. zaređen je za biskupa, a 953. postao je prvi nadbiskup Kölna. Osnovao je katedralnu školu, kojom je sam upravljao. Okupio je nadarene učenike iz čitavog carstva, od kojih su neki postali biskupi.
Kao nadbiskup Kölna držao je u ruci jednako duhovnu i svjetovnu vlast.
Godine 961. pomazao je nećaka Otona II. u Aachenu za kralja. Osnovao je samostane. U Köln je donio Petrov štap i njegove verige. Umro je na povratku iz Compiègna s jedne posredničke misije. Po svojoj želju pokopan je u samostanu sv. Pantaleona.

 

 

Sveti Gaudentije
Bio je prvi biskup Gniezna u Poljskoj. Rodio se oko 965. u Libicama u Češkoj. Po nekima bio je brat Adalberta Praškog. Umro je oko 1008. u Gnieznu.
Gaudencije - radostan; Radoslav

Sveti Filip, đakon
Bio je jedan od sedam đakona koje su apostoli postavili za služenje u zajednici (Djela apostolska 6,1-6). Djelovao je u Samariji, zatim u Hierapolisu. Tamo su pogani napali njega i njegove kćeri, kamenovali ih i ubili.
Filip - prijatelj konja

Sveti Tarak, Prob i Andronik, mučenici
Bili su mučeni za vrijeme Dioklecijanova progona oko 304. u Ciliciji. Na mjestu progona u 5. stoljeću podignuta je crkva.

Sveti Firmin, biskup
Bio je učenik i prijatelj sv. Cezarija iz Arlesa. Postao je biskup Uzèsa, u narbonskoj Galiji.
Firmin - Tvrtko

Sveti Santin
Biskup Verduna. Bio je prvi vjerovjesnik u onome kraju.

Prijajva