Events Calendar

Franjo, Daniel, JAkov, Gereon, Paulin, Sibila

10.listopada

 

Imendan: Franjo. Daniel, Jakov, Gereon, Paulin, Sibila

Sveti Franjo Borgia
* 28. X. 1510., Gandia, Španjolska - + 1. X. 1572., Rim
Sin vojvode od Gandije. Odgojio ga stric nadbiskup. Stupio je u kraljevu i carevu službu. Tamo je upoznao svoju ženu. Kad je 1539. umrla carica, bio je jako potresen. Postao je vicekralj Katalonije. Godine 1543. u duhovnim vježbama upoznao je Ignacija Loyolu, koji ga je 1543. osobno primio u družbu. Pobrinuo se za svoju ženu i djecu i postao je isusovac. G. 1551. zaređen je za svećenika, 1554. postao generalni komisar za Španjolsku i Portugal, a 1565. treći general Družbe Isusove.

Blaženi Daniel Comboni
Daniele_Comboni2Daniel Comboni osnovao je Institut afričkih misija iz Verone. Africi je posvetio sam svoj život. Bio je glasnogovornik problema i branitelj prava Afrikanaca. Njegovo je geslo bilo: Obnoviti Afriku Afrikom.
Za svećenika je zaređen 1854. Najprije je sa suradnicima išao u centralnu Afriku, ali ondje nisu izdržali, pa su se vratili u domovinu. Ali Comboni nije odustao, pa je izradio Plan obnove Afrike putem nje same. U ostvarivanju tog plana trebala sudjelovati čitava Crkva. Stoga je putovao Europom da bi probudio misionarski duh. Najprije je djelovao u Kairu. Na Prvom vatikanskom saboru pozvao je na razmišljanje o misionarskom pozivu Crkve. Na njegov poticaj otvorene su misije u središnjoj Africi (Sudan), povjerene Comboniju i njegovu Institutu. Tako je 1873. ponovno započelo djelo evangelizacije Afrike. Papa ga imenovao apostolskim vikarom. Ali njegove nevolje su sve više rasle, na samome terenu ali i nerazumijevanjem u Europi, čak i kod njegovih suradnika.
Shrvan groznicom umro je 10. X. 1881. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 1996. godine.

 

Spomenik u Veroni

 

Sveti Daniel
Franjevac, zajedno sa subraćom djelovao među Maurima je u španjolskoj enklavi u Maroku. S njime su bili: Samuel, Anđelo, Leon, Nikola, Hugolin i brat laik Domnus. Bili su uhićeni i ubijeni 10. X. 1227. godine.
Dainel - sudac je Bog

Sveti Gereon
Bio je član Tebejske legije, koja je po zapovijedi cara Dioklecijana bila formirana u Egiptu da se bore protiv kršćana. U njoj su bili sami kršćani. Tako su dospjeli u Köln. Ondje su položili oružje, te se nisu htjeli boriti. Bili su spremni radije umrijeti nego progoniti kršćane. Prignuli su glave i otkrili vrat. Svakom je desetom bila odrubljena glava. Mislili su tako da će ostali popustiti, ali su ustrajali. Zatim su bili ubijeni i bačeni u bunar.
Na mjestu gdje su bili mučenici carica Jelena dala je sagraditi crkvu sv. Gereona. Grgur iz Toursa piše da je bilo 50 mučenika. U X. stoljeću ondje je sagrađena velebna crkva sv. Gereona, koja još danas stoji.
Patron Kölna; vojnika, protiv glavobolje
Gereon - stari

Sveti Jakov Spiegel
* Kempen - + 10. X. 1642. u Kölnu
Bio je cistercit u samostanu Altenkamp.

Sveti Paulin od Yorka
Rodom iz Italije, došao je na poziv Augustina Canterburyjskog koji ga je poslao na sjever da naviješta evanđelje. Ispočetka imao je dobrih uspjeha. Obratio je kralja Edvina u Northumbriji, koji je bio oženjen Etelburgom, kraljevnom od Kenta. Kad je Edvin poginuo u bitci protiv pogana, Paulin nije više mogao djelovati, jer je njegov nasljednik bio protiv kršćana. Još prije nego mu je iz Rima stiglo imenovanje za biskupa Yorka, morao se skloniti na sigurno na jug.

Sveta Sibila
Ugledna gospođa u gradu Nivelles u Belgiji. Stupila je cistercitski samostan u Auwières (danas Ottignies).
Sibila - po odluci boga Zeusa

Prijajva