Events Calendar

Serafin, Maksimilijan, Feliks, Srećko, Bogomir

12. listopada

 

Imendan: Serafin, Feliks, Maksimilijan, Bogomir

Sveti Serafin, kapucin
Rodio se 1540. u Montegranaru, u pokrajini Ascoli Piceno. Roditelji su mu nadjenuli ime Feliks. Potječe iz siromašne, ali zato pobožne obitelji. Čuvao je stado ovaca, bio je nepismen, ali je naučio čitati iz velike knjige Božje prirode. Kad je otac promijenio posao i kao zidar s bratom došao u Loro Piceno, Feliks je pristupio kapucinima u Tolentinu. Bilo mu je 18 godina. Kapucini ga primiše kao brata. Dobio je ime Serafin. U samostanima nisu s njime bili zadovoljni, pa je išao iz jednoga u drugi. Bio je dobrohotan, ponizan, uslužan. Napokon se 1590. smirio u Ascoli Picenu. Bio je anđeo mironosac, koji je mirio zavađene, tješio i bodrio bolesne. I tako je on priprost i neuk, postao je duhovni učitelj mnogima.
Umro je 12. listopada 1604. Sprovod je postao proslava brata Serafina, kojega su svi smatrali svecem. Papa Klement XIII. proglasio ga je svecem 1667. godine.
Serafin - sjajni anđeo

Sveti Maksimilijan
* Claudia Celeia (danas Celje) + 284. (ili 283).
Prema predaji bio je sin bogatih roditelja. Kad su oni umrli, podijelio je imanje robovima i siromasima. Onda je hodočastio u Rim. Papa Siksto II. 257. poslao ga natrag u njegovu domovinu Norik za vjerovjesnika. Bio je putujući biskup, potom prvi biskup Lorcha. Kad je car Numerijan progonio kršćane, on je umro mučeničkom smrću.
Maksimilijan - najveći; Makso
Drugi patron biskupije Passau.

Sveti Feliks IV: (III.?), papa
Bio je đakon u Rimu. Godine 526. po naredbi istočnogotskog kralja Teodorika postao papa, naslijedivši Ivana II., koji je umro u kraljevom zatvoru.
Bio je u kontaktu s Cezarejem iz Arlesa. Odredio je Gota Bonifacija za svoga nasljednika.

Sveti Gotfried
Prvi poglavar premonstratenskog samostana u Arnsteinu, koji je grof Ludvig 1139. osnovao u svojem zamku na rijeci Lahn. Umro je 1151. g.
Gotfrid - Bogomir

Dan pronalazača

Prijajva