Events Calendar

Dionizije, Denis, Ivan, Božidar, Emanuela,Ludvig, Sabin, Gislen, Abraham

9. listopada

Imendan: Dionizije, Abraham, Božidar, Ivan, Ludvig, Gislen, Sabin, Emanuela

Sveti Dionizije
Dionizija je papa Fabijan sredinom III. stoljeća poslao u Galiju, da naviješta evanđelje. On je misionario u galo-romanskom naselju zvano Lutetia Parisiorum, iz kojega se razvio grad Pariz. Tamo je s dvojicom svojih sudrugova Rustikom i Eleuterijem za Decijeva god. 250./51 ili za Valerijanova progonstva godine 258. poginuo mučeničkom smrću.
Oko godine 624. na njegovu je grobu podignuta glasovita benediktinska opatija St-Denis. Opat te opatije Hilduin oko god. 835. poistovjetio je pariškog mučenika s Dionizijem Areopagitom, kojega je u Ateni obratio sv. Pavao. Bilo je to iz želje da osnutak pariške biskupije neposredno poveže uz apostole.
Dionizije je postao zaštitnik Franačkoga carstva, a uvršten je i u broj 14 svetih pomoćnika u nevolji.

Sveti Ivan Leonardi (1541.-1609.)
Među velike obnovitelje Crkve u Italiji nakon Tridentinskog sabora, uz sv. Karla Boromejskog i sv. Filipa Nerija, valja spomenuti i sv. Ivana Leonardija. Taj je svećenik uz pastoralno djelovanje mnogo i pisao, ali je većina djela ostala u rukopisu.
Ivan se rodio god. 1541. u mjestancu Diecimo u Toskani. Pošao je na studije farmacije u Luccu. Ondje se združio s prijateljima, koji su, uz duhovno formaciju, djelovali i karitativno. Tako je osnovana bratovština zvana Colombini.
Ivan se odlučio za svećeništvo i bio zaređen 1571. godine. U gradu je katehizirao, izdao djelce za vjeronauk. isticao je i propovijedanjem i ispovijedanjem. Da bi pojačao ovu djelatnost osnovao je 1574. Kongregaciju klerika. Kasnije će se nazvati Družba regularnih klerika Majke Božje. U svom je gradu naišao na protivnike, pa se odselio u Rim, gdje ga je papa Grgur XIII. rado primio. Bile su mu povjerene i neke posredničke misije u sukobu između Napulja i biskupa iz Nole. Zatim je obavio vizitacije u benediktinskim samostanima Montevergine i Vallombrose. Leonardi je mislio i na vanjeske misije, te se dao na osnivanje Collegiuma de propagnada fide, što će papa Urban VIII. 1627. potvrditi.
Umro je u Rimu 8. X. 1609.

Sveti Aron iz Krakova
Vjerojatno potječe iz Irske. Bio je prvi opat u benediktinskoj opatiji Tyniec kod Krakova. Zatim je 106. postao prvi nadbiskup Krakova. Onamo ga poslao nadbiskup Kölna, koji mu je bio u rodu. Umro je 1059. godine.
Aaron - prosvjetljeni

Abraham-Isaak

Sveti Abraham
Patrijarh Abraham poznat nam je iz vjeronauka i Biblije. Na Božji poziv napustio je svoj zavičaj u Uru Kaldejskom i pošao u nepoznato. Uzorna je njegova vjera: "U nadi protiv svake nade, povjerova Abraham da postane ocem naroda mnogih po onom što je rečeno: Toliko će biti tvoje potomstvo" (usp.Rim 4). Ocem vjere drže ga monoteističke vjere: židovstvo, kršćanstvo i islam.
Abraham: onaj s druge strane rijeke (staroorijent.) ili otac mnoštva (hebr.)

 

 

 

 

 

Rembrandt

Sveti Deusdedit (Božidar)
Naslijedio je opata Apolinara u Montecassinu. Vojvoda Siko iz Beneventa darovao je 852. samostanu imanja uz rijeku Lauro na poluotoku Gargano. Ali njegov sin i nasljednik bijaše neprijateljski nastrojen prema opatu, bacio ga u tamnicu, gdje je iznemogao i bolestan umro.
Deusdedit - Bog je dao; Božidar

Sveta Emanuela Terezija Bavarska
* 4. VIII. 1696., München - + 9. X. 1750., ondje
Kćerka izbornog kneza Bavarske. Stupila je u samostan klarisa u Angerkloster u Münchenu. Umrla je na glasu svetosti.

Sveti Gislen
* oko 650. u Belgiji ili Grčkoj - + 690. u Belgiji
Živio je kao pustinjak u šumi Hennegau. Pridružili su mu se i drugi, zato je osnovao samostan kod Monsa (sada Saint-Ghislain.

Sveti Ludvig Bertran
* 1. I. 1526. Valencia, Španolska - + 9. X. 1581. u Valenciji
Postao je dominikanac. Zatim je pošao u misije u Južnu i Srednju Ameriku. Djelovao je kod Indijanaca. O njemu postoje čudesne zgode. Jednom su ga htjeli otrovati zmijama, što je on otklonio. Drugi put htjeli su pucati u nj, ali se pištolj pretvorio u križ,koji ga je štitio.
Godine 1569. vratio se i postao je prior u Valenciji.
Patron Kolumbije

Sveti Teofrid
Prvi opat u samostanu Corbie, zatim biskup Amiensa. Umro 683.
Ime - mirotvorac u narodu

Sveti Sabin
Eremit u pokrajini Bigorre u francuskim Pirinejima. Unaprijedio je samostanski život u Akvitaniji.

Svjetski dan duševnog zdravlja
Međunarodni dan zbornog pjevanja
Svjetski poštanski dan

Prijajva