Events Calendar

Ruža, Justina, Sergije, Julija, Gerold

7. rujna

 

Imendan: Ruža, Justina, Sergije, Julija, Gerold

Gospa od Svete Krunice
Maria-Rosa-LepantoOvaj je spomen uveden u zahvalu za veliku pobjedu kršćanske flote nad turskom u glasovitoj bitki kod Lepanta 7. listopada 1571. godine. Pobjeda se pripisuje molitvi krunice na koju je pozvao papa Pio V.
Papa Pavao VI. napisao je u enciklici o Marijinu štovanju 1974.: "Krunica je bez razmatranja kao tijelo bez duše, njezino moljenje u tom slučaju pada u pogibao da postane mehaničko opetovanje obrazaca te da se suprotstavi Isusovoj opomeni: 'Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani' (Mt 6,7). Moljenje krunice po samoj naravi zahtijeva polagani ritam, pružanje dovoljnog vremena kako bi molitelj mogao bolje razmišljati o otajstvima života Gospodinova, gledana kroz srce One koja je bila Gospodinu najbliža, pa da bi se na taj način mogla odatle crpsti neslućena bogatstva."

U Medulinu, u crkvi Majke Božje od Zdravlja na placi postavljene su keramičke plakete na zid s otajstvima Presvetog Ružarija: radosna, žalosna i slavna.
Slavi se prve nedjelje listopada: Borut, Kanfanar , Kastav; druge nedjelje: Hreljići, Svetvinčenat

 

 

 

SergiusSveti Sergije i Bakus
Bili su visoki časnici rimske vojske. Najprije su boravili u Trstu. Kad su otišli u Siriju, obećali su da će poslati znak, ako budu mučeni.Tako je u Trstu nasred trga pala s neba Sergijeva helebarda. Čuva se u riznici katedrale sv. Justa u Trstu; ne rđa niti joj pozlata pada. Postala je znak Trsta.
Patron Trsta, vojnika.
Sergije: sluga; ili iz roda Sergijevaca

Sveta Julija
pribraja se gornjim svecima Sergiju i Bakusu.


Sveta Justina, mučenica
Pripadala je istaknutoj padovanskoj obitelji. Za vrijeme progona cara Dioklecijana uhvaćena i zbog svoje vjere mučena. U Padovi je velika benediktinska crkva svete Justine.
Justina - poštena, pravedna

Sveti Gerold
Rođen je u Kölnu. Hodočastio je u velika svetišta: Santiago de Compostela, Rim i Jeruzalem. Na putu su ga razbojnici napali i ubili.Umro je u Cremoni 7. X. 1241.

 

Prijajva