Events Calendar

Vjenceslav, Vencel, Faust, Julija, Lioba, Bernardin, Eberhard

28. rujna

 

Imendan: Vjenceslav, Vencel, Bernardin, Julija, Eberhard, Lioba

Sveti Vjenceslav, mučenik
Wenzeslaus-WenzelsplatzOn je sin češkoga vojvode Vratislava i njegove žene Dragomire, te unuk vojvode Borivoja i žene mu svete Ljudmile.
Rodio se oko g. 907., a poginuo mlad g. 929. Mladi je knez imao za ono doba izvanrednu pripravu za buduću vladarsku službu. Odgojila ga je baka Ljudmila. Daljnju izobrazbu primio je na dvoru u Budeču, od svećenika Učenja. Otac mu je umro u dobi od samo 33 godine 21. II.921. Nasljednik mu je bio Vjenceslav, ali zbog maloljetnosti nije mogao vladati. Umjesto njega vladala je majka Dragomira. Ubrzo je došla u sukob s Ljudmilom, koja se povukla u Tetin, no ondje je u noći 16. rujna 921. bila umorena od dva Dragomirina dvorjanika.
Vjenceslav je imao u planu dosljednije uvođenje kršćanstva, i tako smanjiti utjecaj Njemačkoga carstva. Ali njemački car Henrik I. napao je Češku i mirom u Pragu 929. osigurao širenje kršćanstva.ali i veći utjecaj.
Poganski velikaši skovali su pobunu protiv njega, pridobili i brata mu Boleslava, pa su ubili Vjenceslava 28. rujna 929. godine. Vjerojatno je razlog smaknuća bilo uvođenje kršćanstva. Taj mladi knez je zbog svojih visokih moralnih kvaliteta i svoje svetosti postao najpopularniji svetac Češke i kao kamen temeljac češke državnosti. On je prvotni zaštitnik Češke (drugi je sv. Ivan Nepomuk).

Sveti Faust, biskup
Rodom iz Engleske, biskup Lerinsa u Francuskoj. godine 462. sudjelovao na sinodi u Rimu. Ubrzo je doživio progonstvo, jer se protivio arijanizmu, što su ga u Francusku donijeli Vizigoti.Vratio se tek 485. nakon smrti kralja Eurika.

Zahvaljujući svojemu autoritetu bio je moralni vođa francuskog svećenstva svoga vremena. Branio je nauk po kojemu je Duh Sveti, treća božanska osoba Presvetoga Trojstva, istobitan s Ocem i Sinom te poput njih vječan.
Faust - sklon, blagonaklon

Sveti Bernardin
* 1439., Feltre - +28. IX. 1494., Pavia
Martino Tomitani, sin Donata i Korone Rambaldoni, studirao je pravo u Padovi, zatim teologiju, te je postao franjevac. Borio se protiv lihvarenja. Stoga je osnivao "Monti di Pietà", posujilnice za siromahe, s niskim kamatama.
Barnardin - jak kao medvjed

Eberhard, biskup
Živio je u drugoj polovici 14. stoljeća. Bio je biskup u Freisingu, posjedovao je čudesne moći.
Eberhard - jak kao vepar

Julija Eustohija
* oko 368./390., Rim - +oko 419.
Bila je treća kćerka Paule, pratila je majku koja je bila u Betlehemu kod svetoga Jeronima. Naučila je grčki i hebrejski, te pomagala Jeronimu u prevođenju Biblije. Kad je tamo osnovan samostan godine 404., postala je poglavarica. Samostan je 417. bio spaljen, ona je ubrzo nakon toga umrla
Julija - iz roda Julijevaca; Eustohija - dobro savjetovana

Sveta Lioba
Odgojena je kod benediktinki. Podupirala je svetog Bonifacija, s kojim je bila u rodu, u njegovu misijskom radu. Osnovala je samostansku školu, gdje su se obrazovale redovnice kao učiteljice za druge samostane.
Bila je osjećajna, učena i dobrohotna, poštivali su je i vladari. Umrla je 782. u Schornsheimu blizu Mainza, na imanju koje joj je poklonio Karlo Veliki.
Lioba - ona koja ljubi

Dan gluhih osoba
Dan kad građani imaju pravo znati

Prijajva