Events Calendar

Mercede, Herman, Gerard, Pacifik

24. rujna

 

Imendan: Mercedes, Gerard, Herman, Pacifik

Gospa Otkupiteljica robova
Svetkovanje toga blagdana uveli su redovnici mercedarijevci god. 1615, Oni su se borili za otkup i oslobođenje robova   koje su zarobili Saraceni. Najprije se blagdan slavio u Španjolskoj, potom ga je papa Inocent XIII. god. 1696. proširio na cijelu crkvu.
Postoji i žensko ime Mercedes

Sveti Gerardo (Gellért, na mađarskom)
Gerhard_Sagredo-GellertbergPotječe iz Venecije iz obitelji Sagredo. Rođen 23. IV. 980. u Veneciji. Postao je benediktinac u opatiji San Giorgio. Došao je u Mađarsku i bio je odgojitelj sina kralja Stjepana. Kralj mu je naložio na širi kršćansku vjeru. Potom je postao biskup Csanada 1030. godine.
Nasljednik kralja Stjepana zabranio je kršćanstvo i Gellert je bio ubijen u Budimu 24. IX. 1046. godine.
Godine 1904. na Gellertovoj gori u Budimu podignut je veličanstveni spomenik koji se vidi iz svih dijelova grada.
Patron: Budimpešte; odgojitelja.

 

Sveti Herman Hromi
* 18. VII. 1013. - + 26. IX. 1054., Reichenau
Od djetinjstva je bio hrom, čitav život bio navezan na nosiljku. nije mogao napustiti samostan, teško je govorio. Uza sve to postao je jedan od najznačajnijih znanstvenika svojega vremena. Bio je matematičar, astronom, glazbenik i povjesničar. Pisao je liturgijske napjeve, pjesme.
Godine 1054. zaređen je za svećenika. Pri kraju života postao je opat.
Napisao je povijest svijeta od Isusova rođenja do svoje smrti 1054. Izračunavao je pomrčine sunca i mjeseca, podijelio je sat na 60 minuta. tako je revolucionirao srednjovjekovno računanje vremena. Izmislio je vlastite note za pisanje glazbe. Njegovi se himni u čast Gospe pjevaju još danas: Salve Regina, Alma Redemptoris Mater,...

Sveti Pacifik
* 1. III. 1683., kod Ankone - + 24. IX. 1721., Mercato San Severino
Franjevac, učitelj filozofije, propovjednik. G. 1680. bio je paraliziran, gluh i slijep. Onda se više posvetio osobnom duhovnom životu i postao mistik.

Blaženi Anton Martin Slomšek
Anton_Martin_Slomsek* 26. XI. 1800., Ponikva - + 24. IX. 1862., Maribor
Godine 1846. zaređen je za biskupa u Salzburgu., 1859. sjedište biskupije prenio je u Maribor.
Pisao je vjersko štivo za mlade i odrasle. Brinuo se za očuvanje i razvoj slovenskog identiteta. U tu je svrhu utemeljio razne ustanove. Radio je na jedinstvu s Pravoslavnom crkvom. 1852. Pozvao je lazariste u svoju biskupiju.
Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 1999. u Mariboru.

Dan vozača i automehaničara

Prijajva