Events Calendar

Vinko, Adolf, Kajo

27.rujna

 

Imendan: Vinko, Adolf, Kajo

Sveti Vinko Paulski
Vinzenz_von_PaulSveti Vinko je svetac ljubavi. Brinuo se za djecu, starce, bolesne, uznike, umobolne i siromašne. Pomagao je svima koji su imali bilo tjelesne bilo duševne potrebe. Svoju je djelatnost pritom znao organizirati pravim vojničkim umijećem. Školu je pohađao kod franjevaca. Završivši teologiju bio je zaređen za svećenika 1600.
Nakon što je neko vrijeme bio zatvorski kapelan, 1625. utemeljio je Kongregaciju za obrazovanje klera, kongregaciju "lazarista", prema sjedištu u pariškoj crkvi sv. Lazara. Uz pomoć Louise de Marillac osnovao je i Kongregaciju sestara milosrdnica - prvu redovničku družbu bez obveze klauzure te vezanu uz pojedinu župu.
Uz crkvu sv. Lazara organizirao je i pučku kuhinju, u kojoj se dnevno hranilo dvije tisuće ljudi. Svećenicima svoje Kongregacije običavao bi govoriti: "Ljubimo Boga, braćo, ali činimo to 'o svome trošku', radom svojih ruku i znojem svojih čela".
Silno je ljubio siromahe, pa se s njihovim poteškoćama suočavao odvažno, s pouzdanjem, širokogrudno i ne žaleći sredstava, iako je sam uvijek živio kao najsiromašniji među njima. Smrt ga je zatekla u snu 27. rujna 1660. Njegovi brojni nasljedovatelji i danas na razne načine vrše djela ljubavi. Proglašen je svetim 1737., dok ga je 1885. godine Leon XIII. proglasio zaštitnikom djela milosrđa.

Sveti Adolf i Ivan, mučenici
Braća, mučeni za vrijeme progonstva Maura u Cordobi. Majka im je bila kršćanska, otac musliman, što je nerijetko bilo u IX. stoljeću. Kalif Abd-el-Raman okrutno je progonio kršćane. Rođaci su izdali ova dva mladića. Bili su mučenici, jer se nisu htjeli odreći svoje vjere 824. godine.
Adolf - vuk plemeniti - borbeni

Sveti Kajo
Milanski biskup
Kajo - veseo (lat. gaius)

Svjetski dan turizma

Prijajva