Janez Janša – zagovornik država Srednje Europe

Tako je od samog početka slovenskog predsjedanja EU Janez Janša preuzeo ulogu zagovornika Srednje Europe, braneći pravo na različite poglede unutar Europske unije:

“EU bez središnje Europe nije Europska unija – to će biti samo ljuska i svi bismo toga trebali biti svjesni “, upozorio je Janša, implicitno podržavajući Budimpeštu i Varšavu.

„Europska unija okuplja zemlje s različitim tradicijama, s različitim kulturama, tako da sve ovo počiva na temeljnim europskim civilizacijama, ali postoje razlike koje treba uzeti u obzir i poštivati, i mislim da postoji jasna podjela između nacionalnih i europskih nadležnosti.”, nastavio je.

[…] Ne vjerujem u stigmatiziranje bilo koga u Europi ili u europskoj obitelji, bez obzira je li država članica Europske unije […] Ne mogu pristati na podjelu između liberalne i neliberalne demokracije. […] Demokracija je demokracija […] Pokušavamo upozoriti sve protiv dvostrukih standarda […], rekao je Janša.

Mi nismo kolonija, napustili smo Jugoslaviju baš zato jer su nas loše tretirali

“Mi nismo kolonija. Mi nismo drugorazredna članica Europske unije. Mi inzistiramo da bismo trebali imati isti tretman. Da, postoje pokušaji da se osigura da barem male zemlje Europske unije budu tretirane kao drugorazredne članice. Napustili smo [Jugoslaviju] čiji smo bili dio jer su nas tretirali kao drugu klasu.” odlučan je bio slovenski premijer.

Komentirajući činjenicu da je potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans 1. srpnja odbio pojaviti se na “obiteljskoj fotografiji” kao vid protesta protiv njega, Janez Janša jednostavno je rekao: “Moram reći da to zapravo nisam primijetio u to vrijeme. Bilo nas je puno na postolju, nisam primijetio da ga nema. Danas sam čuo da ga nije bilo … Tijekom ovog razgovora imali smo i određena pitanja u vezi s vladavinom zakona i dali smo odgovore na ta pitanja”, rekao je Janša.

“Ako se potpredsjednik Europske komisije uvrijedio na ove odgovore, onda treba reći da nismo mi započeli raspravu, već smo samo željeli objasniti situaciju. A ako vam se ne sviđa istina, onda je to zapravo vaš problem, to nije problem s istinom.”, poentirao je na kraju popularni slovenski premijer.

Prijajva