Cjepivo protiv …

Brojna su cjepiva već pronađena i još se klinički uspituju, velika se propaganda pokrenula za njihovu primjenu. Problematično je zakonski propisati obavezno cijepljenje. Ali već mnogi čekaju njihovu konkretnu uporabu i utome gledaju rješenje zaštite od pogubnog virusa. Pritom se zaboravlja koliko se truda, znanja i umijeća uložilo za njihovu proizvodnju u tako kratko vrijeme. Uz visoku suvremenu tehnologiju i složene postupke.
Dakako mnogo je nepoznanica i o njihovu djelovanju i učinkovitosti. Kakvi će biti popratni učinci, koliko će trajati imunost nakon cijepljenja. Kako će se čuvati, kolika će biti njihova trajnost, kako će se pravedno podijeliti. Hoće li siromašni biti zapostavljeni, itd. ?
Covid-10 nije jedini virus koji ugrožava čovjekov život. U mnogočemu čovjek truje sam sebe i druge. Virus zla djeluje odkada čovjek postoji. I borba protiv zla. Ova pandemija upozorila je na čovjekovu ograničenost i krhkost. I probudila mu savjest (ako je još ima). Bilo je uvijek i lijekova protiv toga zla. Nazivamo ga i grijehom. Prvo je priznanje grješnosti, zatim kajanje. Čovjek sam sebi ne može oprostiti i izvući se takvog stanja. Moramo jedni drugima oprostiti, a svima nama Bog dolazi u susret svojim milosrđem i ljubavlju. U ovo vrijeme otežana je vjerska praksa, ali uvijek je moguće učiniti ono nužno. Riješiti se tereta zla priznanjem i pokorom. Najdjelotvornije sredstvo je sveta ispovijed. Na koliko se načina nepotrebno, nekad i sablažnjivo, čovjek javno"ispovijeda". Važno je učiniti ovaj korak na mjesto priznanja i odrješenja. Ovo sredstvo nije manje važno od farmaceutskih cjepiva! Kao i njegovo djelovanje i njegov plod!

Prijajva